03 април, 2007

DRM пада. Дали?

Еmi Music един от най-големите в звукозаписната индустрия се е съгласила да пусне целия си каталог в iTunes без DRM. Това идва след приказките по въпроса последните месеци. Изглежда добре нали?

Но има уловка. Песните които са DRM-free ще бъдат по-скъпи с около 30 us цента. И старите, които не са свободни, не се премахват и остават на по-ниска цена. Прилича на изнудване а? Но и за това са помислили - новите DRM-free ще бъдат с по високо качество - 256Kbps. Така може да се приеме за по-добър и затова по-скъп продукт. И не може да ги обвиниш в нищо.

Добре дошли (отново) в света на големия бизнес.

2 коментара:

Vladimir Tsenev каза...

Надявам се, че един ден, като изкарвам достатъчно пари, ще си купувам музика и филми от нета или на легални носители. В момента обаче не бих си представил да дам пари за мп3-ка, която ще я дръпна също толкова бързо от който и да е торент сайт. Така че не мога да коментирам за DRM... но предполагам, че щом си решил да даваш пари, 30 цента за песен не е кой знае колко. А ако си ядосан на звукозаписната индустрия винаги си добре дошъл в demonoid :)

avtolik каза...

30 цента е разликата м/у тези с ДРМ и без. И не ме разбирай погрешно и аз знам къде зимуват торентите :P, просто коментирам маркетинговия трик оформен като жест към потребителите.