25 април, 2007

Ubuntu 7.04

(Канех се да напиша по общ пост с инфо за мен през последните седмици ама стана пост за Убунтуто... )

Опааа
Отдавна не съм писал. Тея последните седмици минаха малко на бегом.
Ще пробвам да обобщя интересните неща покрай мен.
Хмм. Хич не помня какво съм правил, ама това е характерно за мен :)

Миналата седмица имах 1-2 по-свободни дни на работа и реших да кача един Линукс да тествам. През 3-4 месеца си качвам по някой Линукс да тествам докъде са стигнали. Този път избрах Убунту (7.04). Преди около година бях го тествал (но КДЕ версията му - Кубунту) и не ми хареса - стори ми се бавен. Може да е имало проблеми с драйвери, но не ми се занимаваше и го разкарах.

Инсталацията. Свалих alternative диска - за да мога да укажа на boot loader-а да не се качи на MBR. Поне така пишеше на сайта, не знам дали стандартната версия го може.

Инсталацията е текстова. Стандартна е, нищо необичайно за настройване. (Но едва ли на win user ще му допадне) Все пак имам една забележка към нея. При инсталиране на софтуера - стига един момент към края (около 90% ) където стои доооста дълго време. Първите два пъти си помислих че е забила. Третия (и успешен) - смених конзолата и видях че всъщност сваля някои от пакетите от инет - в моя случай свали само OpenOffice, но го тегли около 30 мин (инет връзката ми не е много добра). Но инсталатора през тези 30 мин показваше само пръчката на прогреса и отдолу съобщение "Please wait". И понеже не чегърташе много по харда - как да разбереш че не е забило...

Първото пускане - няма такова :) Щото boot loader-a не е качен в MBR.
Затова пуснах едно лайв цд (кнопикс или генту, не помня) и копирах първите 512 байта на една дискетка, копирах ги на C:\ после редактирах уиндоуския boot.ini и воала - вече мога през уиндоуския boot loader да пусна линукса. Цялото упражнение е за да си предпазя MBR, или по-скоро уиндоуската инсталация.

Пускам го - зарежда се линукса, после Gnome. Бих казал че се зарежда по-бързо отколкото KDE. Следва стандартното разцъкване и разглеждане. Идва със OpenOffice, Firefox, Evolution (mail клиент, направи ми добро впечатление), Gimp - графичен редактор, не ми хареса, не отваря както трябва .png .psd файлове.

Липсваше софтуер за да може да се пускат mp3 или филми. В смисъл не плеърите, а кодеците. Идва с един видео (Totem) и един музикален (Rhythmbox) плеър. Не ги и погледнах, а си инсталирах кодеците + други плеъри - Audacious, Amarok, VLC.

Други неща които инсталирах: Skype, Kopete (най-кефещия ме icq клиент за Линукс), Ktorrent, FileZilla (ftp).

Бях чул за готина "стартова" програмка за Убунту - Automatix. През нея може лесно да си инсталираш разни неща за да стане машината ти напълно окомплектована откъм софтуер. Е качих си го, ама вътре нямаше почти нищо което вече да нямах или да ми хареса - през него си дръпнах някъв пакет фонтове и aMule.

Сега е момента да кажа че Add/Remove programs ми направи проблеми на няколко пъти - забиваше неприятно или казваше че вече съм я пуснал и не мога пак да я пусна.

Качих си още няколко неща, но не през нея, а през synaptic - PHP, MySQL, Apache, phpmyadmin, разни други неща.

Убунтуто идва с remote клиент за RDP,VNC и SSH. Също така идва с вграден VNC и openssh сървър. По тази точка нямам забележки, с изключение на една-две към rdp клиента, но май те важат за всички линукски такива.

Малко след инсталацията ми се случи доста кофти бъг. Първо заби Add/Remove а след това някак си вече не бях админ.
В убунту няма root, a има sudo и sudoers файл. Ако юзъра ти е в този файл можеш да пускаш програми с админ права след като ти поиска да си напишеш паролата. А през команден ред се ползва sudo пред името на командата.
Та при този бъг - все едно бях изваден от sudoers файла - не можеше да ползвам админски права.
Почетох из инет и рестартирах и се логнах като руут (с една фатка в GRUB). После преинсталирах едни библиотеки - dbus и след рестарт всичко беше наред.

Неприятно изживяване.

Кирилицата - нямам проблем в повечето програми, браузъра и пощата. В някои се появяват йероглифи, ама го отдавам на самата програма.


Заключение. Като софтуер - има почти всичко. Можеш да си вършиш работата без проблем. Може доста добре да имитираш win средата с която си свикнал (с подходящия софтуер).
Но. Върви ми бавно. Курсора на мишката понякога прескача. Прозорците бавно се отварят. Бавно се местят, бавно се превключва. Не е твърде бавно - иначе щях да го затрия веднага. Но се усеща постоянно и дразни. А машината е:
Celeron (P4) на 1.7, 512 мб рам, достъчно голям swap и хард. Видеото е вградено, но не ползвам никакви графически благини като compiz,xgl и тн.

Бавенето определено дразни. Излишно е да казвам че win XP върви като пушка на същата машина.

Не знам дали успях да напиша всичките си впечатление, ако се сетя още нещо ще допълня поста.

3 коментара:

Vladimir Tsenev каза...

интересно ми е какви други линукси си тествал и кой ти допадна най-много :)

avtolik каза...

хехе, за съжаление в момента ми секна мерака за писане, иначе бих ти отговорил с още 1-2 ревюта.

Накратко - предишния линукс, който полвах - Gentoo, ми хареса много, макар че изобщо не е юзър френдли и отнема много време докато стане готова и приятна за ползване ОС (всички пакети се компилират на твоя комп).
Suse-то, последния път като го ползвах (не знам кога) много ми хареса. То ще е следващото което ще тествам някой ден :)

Vladimir Tsenev каза...

И аз останах с добри впечатления от Сусе, но все пак е единственият линукс, който съм ползвал. Трябва да си го инсталирам пак...