20 май, 2007

Разни

Чета в блога на дзвер че е ходил на рафтинг тоя уикенд. Един приятел също ходи. Аааааааа хора искам и аз по дяволите. (само дето не виждам свободен уикенд поне месец напред)

И още нещо за Starcraft 2, копнато от форум:
i got contact with an insider of blizzard and this is all he could tell me :

"SC2 is a rehash of SC1. It'll be done right. But if you're expecting anything more than SC1 with bling graphics and tweaked gamepaly and a fancy CGI intro and SP movies - u need to reexamine your expectations"

още: снимки с висока резолюция от играта

8 коментара:

Vladimir Tsenev каза...

(за SC2) Мда... Точно това ме тревожеше и мене като видях първите in-game филмчета... Прекалено много си прилича с първата. Просто готина графика и няколко нови единици, само 3 раси и прекалено много неща, които са ТОЧНО, както в първата игра. Почти като expansion pack. Естествено - нови мисии, но това се подразбира, пък и за мене това е multi-player игра, мисиите ги минаваш веднъж, дваж и до там, колкото и да са интересни. Но да не прибързвам - Blizzard умеят да изненадват приятно и се надявам, че и този път ще се справят. Интересно ми е дали знаеш нещо по въпроса с release date-а на играта; да си чувал някакви слухове? Защото доколкото познавам Blizzard има да си чакаме...

Vladimir Tsenev каза...

"Though the game, currently pre-alpha, does not support DX10 right now, it hopefully will in the future. The game will be playable on both Windows XP and Vista operating systems. StarCraft 2 will release when it's ready, says Blizzard."

Яко е, че ще върви на XP и няма да е само за Vista.

"Blizzard was silent on whether using Battle.net for StarCraft 2 would require a charge or subscription fee. The service will certainly have new features, Blizzard assured the press in the audience, but they weren't willing to get into pricing specifics. The company went on to say multiplayer was the main focus here, in fact it consumed a large part of the game's early development. They have professional gamers working on balancing right now, and will bring in even more once the game hits beta. Fans of the single-player storyline will have to wait for details, since the single-player's development is being held until the latter part of the overall cycle. Blizzard wasn't willing to divulge any narrative details, aside from the fact that Kerrigan, Jim Raynor, and Zeratul would likely be involved."

Ако сложат месечна такса за Battle.net ще е мега кофти. Да се надяваме, че поне бетата ще излезе до Коледа :)

Vladimir Tsenev каза...

Между другото графиката супер много ме кефи. Запазили са стария дизайн и не са добавили никакви бляскави простотии, както повечето компании (примерно в Battle for Middle Earth на ЕА).

avtolik каза...

Мдаа, но това което теб те тревожи, някои ги кефи. Визирам геймплея че ще бъде като първата. За мен лично няма голямо значение, но някои хора са фенове на простотата и не ги кефи стратегията в Warcraft3.

Таксата в батълнет, дано да няма.. макар че не предвиждам да си я купя засега :) И не, не се знае кога ще излезе, но повечето предвиждания (влючая и мойто) е че ще е до една година.

Vladimir Tsenev каза...

Не става въпрос да е точно като WarCraft. Идеята ми е, че Blizzard са иноватори - в игрите им винаги има супер много нови яки идеи, които никоя друга компания не се е сетила да сложи в свойта стратегия. Това направи Starcraft и WarCraft толкова успешни. Представи си, ако WarCraft 3 беше с gameplay-а на WarCraft 2 и само с по-готина графика - нямаше никога да е такъв хит. Вместо това имаше 1000 нови неща - 2 раси, герои, артефакти, крийпове, какво ли не... Може да не прават Starcraft 2 подобен на WarCraft 3, даже за препоръчване е да няма много общо, но все пак надеждата ми беше Starcraft 2 спрямо Starcraft 1 да да е това, което WarCraft 3 е спрямо WarCraft 2 - много по-добра игра.
Факт е, че като че ли вече няма кой знае какво да измислят. RTS игрите не са от вчера и вече повечето неща са измислени. Но това са Blizzard, това им е работата. Некви дечурлига дето са мързеливи да се пригодят към новостите не трябва да спират прогреса :) Издразни ме, че на пресконференцията в Кореа некъв смешник - про-геймър му се сторило на демонстрацията, че играта била много по-бавна от старата и трябвало да бъде точно същата. Първо - това е демонстрация - естествено, че ще я пуснат да върви по възможност по-бавно. Второ - точно това дразнеше много хора (про геймъри включително) - контрола - този луд контрол, който трябва да имаш, за да контролираш толкова много единици, които измират с по 10-тана удара средно. Колкото и да си добър не можеш да контролираш всичко перфектно (като в WarCraft, където всички които са поиграли играта повечко имат почти перфектен контрол и изхода на играта упира вече до стратегията) - прекалено много неща има за правене в Starcraft - представи си, че водиш 2 битки едновременно и в същото време строиш експанд и пускаш нови единици - никой не може да се справи с това дори близко до "перфектно". Това значи, че някои са по-добри от други само щото щракат по-бързо. Този момент винаги го е имало, ама не трябва чак толкова да допринася за изхода на играта, все пак е стратегия, а не състезание по кликане на мишката 1000 пъти в минута.
Ама както и да е... Важното е да има нещо повече от готина графика - примерно прочетох, че няма да има лимит на това колко единици селектираш - това е добра идея за "масова" игра като Starcraft (няма да има нужда да правиш сложни операции, за да пратиш лимита кученца в базата на противника), но това е само нововъведение от към контрол-а, това се очакваше. Поне трябваше да добавят още една раса според мене. Тогава щеше да стане лудница. Уви... Както и да е де... Ще поживеем и ще видим...

avtolik каза...

Мда, съгласен съм с теб за иновациите. Ясно е че няма да минат съвсем без иновации.
В момента и двата типа геймъри се притесняват - едните че Старкрафт 2 ще бъде много стратегически, стил Warcraft 3 както вече писах. И другите - че ще бъде прекалено подобен на първия. Просто е много рано да си говорим такива неща мисля. :)
Относно новата раса - странно е че няма. Масово се предполагаше че ще има една. Има два варианта - нова раса в експанжън - доста вероятно.
Другия вариант - някои твърдят че балансирането на 4 раси е супер трудно, близард няколко години са загубили да го направят в Warcraft3 дори след като излезе. Три раси е едно, 4 вече е доста по-трудно в такава комплексна задача.

Vladimir Tsenev каза...

Да балансираш 4 раси не е хич лека задача, но трябва поне да се пробваш. Със сигурност много хора в Warcraft3 обществото могат много да говорат за липсата на баланс в играта, но все пак играят играта и тя е доста балансирана в момента. Споровете и кавгите за баланс винаги ще същесвуват при тоя тип игри, независимо колко раси има.
Иначе добавянето на нова раса е огромна промяна - като че ли прекалено голяма промяна за един експанжън пак. Добавяш нова раса и се получава изцяло нова игра. Не че съм против - напротив, дано стане... Просто съм малко скептичен.
На пресконференцията казаха, че играта е в доста напреднал стадий на развитие. На мене ми е ясно, че официалната версия няма да излезе скоро, но се надявам по някое време тази година да излезе бета - това сигурно ще е най-играната бета в историята на компютърните игри :)

SerdjoOliva каза...

аааааааааааааааа, пускайте да бичи!!!