04 октомври, 2007

Space news

Ще ме извиняваме за английския в заглавието, ама звучи по-добре от космически новини..

Изглежда сме по-близо до връщането на човек на Луната, отколкото си мислех. В една от новините, които четох днес се твърди че:

"НАСА, Роскосмос и Европейската космическа агенция обявиха, че ще изпратят хора на Луната към 2012 г."

Стори ми се подозрително и потърсих из Интернет и намерих още няколко новини по въпроса, които звучаха по-достоверно.
"As privately funded teams try getting their cost-effective landers on the moon, NASA is gearing up for humanity's extended stay there around 2020—but getting there will only be half the battle, Moore said." - Крис Муур - шефче в НАСА.

Наистина 2020 изглежда по-реалистична дата. Американците бяха на Луната преди 40 години, но връщането там ще им отнеме повече време. Причините изглежда са много - на времето е било въпрос на чест - да изпреварят СССР и не са пестяли средства и усилия. Освен това сега планират да отидат за постоянно - да изградят база. Ясно е че това хич няма да е лесно.

В един друг интересен материал пък директорът на НАСА - Майкъл Грифин казва следното нещо:
"I personally believe that China will be back on the moon before we are. I think when that happens, Americans will not like it. But they will just have to not like it.'"

Шефът на НАСА да каже че вярва че китайците ще ги бият.. Интересно. Китайците има бая ориз да изядат - засега нямат достатъчно мощни ракети. Но програмата им се развива добре. До края на годината ще изстрелят сонда към Луната.

Русия, Европа и Япония също имат мераци, но честно казано не мисля че ще успеят да направят нещо преди САЩ и Китай. Е ще се радвам ако греша. Но бъдещето лежи в ръцете на бизнеса. Когато се появи икономически смисъл от тези пътешествия - сигурен съм че доста по-бързо ще почнат да се развиват нещата. Следващите няколко години всички големи космически сили ще пратят сонди които да изследват за ресурси и място за пребивание. А ако ресурси се намерят - бизнесът ще скочи в играта :)

1 коментар:

lucky_starr каза...

Като става въпрос за бизнес, все повече се чува за някой богаташ, който платил еди-колко-си милиона, за да го качат "горе". Наскоро четох (не знам дали ннфо-то е достоверно), че ще прават хотел в орбита и щяло да струва по 5 милиона на вечер. Та това е един начин да извлечеш печалба. Има много хора, които имат прекалено много пари и са готови да платат, каквато и да е цена. Космически туризъм :)