02 март, 2008

CoWorking - СъРабота

(Съжителство - СъРабота)

Наскоро попаднах на тази интересна концепция.
Става дума за следното - хора от най-различни области и компании работят заедно. Т.е. едно работно място - офис.

Вариантите са различни. Например на запад има фирми, на които това им е бизнеса. Предлагат такива офиси и взимат някакъв наем. Примерно дават ти бюро, интернет, кухня, плащаш 100-200 долара месечно.

Има и по-скромни варианти - Малка фирма с голям офис дава под наем стаи, еднолични търговци шерващи нечии апартамент и тн.

Всъшност не знам дали такова нещо не съществува вече и у нас. Най-вероятно има, но не във формата за която говоря. Концепцията е че го правиш заради разнообразната социална среда, а неза да спестиш пари. И не се обвързваш за дълго, ами примерно работиш няколко месеца в един офис, ако ти омръзне - местиш се в друг.

На мен ми се струва че два типа хора биха го ползвали - ЕТ, фрии-лансъри или хора със свободни професии. Фирмите у нас са прекалено консервативни относно работната среда и всичко такова...

Ето едно уики посветено на темата - http://coworking.pbwiki.com
Има няколко източно-европейски държави, но България не е сред тях...

2 коментара:

Emo каза...

Хех велико :)
Определено разнообразната социална среда е много важна, за да не зациклиш! И аз бих се включил веднага - две свободни стаи за по двама. Моята бих я споделял с изгряваща порно актриса, в другата професионален геймър и дегустатор на бира ... Мне се махам от там!
Е за да не се обвързваме след 2-3-4 месеца може да се смени актрисата с друга нейна колежка :)

avtolik каза...

хахаха добре бе, види се че си схванал концепцията