14 юни, 2007

Java за всички

В този блогпост авторът му се чуди защо всички знаят за Java, а няма нито едно "killer application" правено на нея. Случайно попаднах, като търсех информация за Java и Ebay. Те изглежда я ползват, но не намерих много инфо по въпроса. Сървърите им са SPARC на Сън, ОС е Solaris. И ползват Java. :)

Та относно блогпоста горе. Има много коментари по него и по-знаещите обясняват къде всъшност се ползва Java. И това че любимия ви пасианс/3d шутър/видео плеър не е писан на нея, не значи нищо ;)

Да резюмирам малко коментарите. Java се ползва много във enterprise системи и приложения. SAP, Oracle за пример. 4-тия по посещаемост сайт в света вече го споменах - Ebay. Една от любимите ми уеб игри също (RPG, и не е флаш). Предполагам че и други сайтове я ползват.
Всички с гсм-и ползват Java. Общо взето тя е единствения начин да разшириш функционалността на телефона си, ако не си със смартфон.
Даже НАСА ползва Java при мисията на марсианския роувър - за да сглоби 3D картина от камерите му.

Сигурен съм че може още неща да се изброят, но аз като чуя enterprise ми е достатъчно.

2 коментара:

Vladimir Tsenev каза...

Java не е умрял още... Аз не съм специалист, но въпреки това ми се струва абсърдно, че го погребаха тоя език. А иначе хипотетично погледнато, ако беше умрял можем винаги да си го спомняме с влиянието, което оказа върху интернет - мисля, че е доста значимо, повече от някое конкретно приложение.
Плюс, че си писах практиката на тоя език :)

ro-tex каза...

Java killer app? Нямам много представа какво точно е това, ама ето няколко Java приложения с които не се разделям:

Zend Development Environmet - не мисля, че тук е нужен коментар. Най-доброто IDE с което съм работил...

SmartSVN, SmartCVS - не са най-красивите на света, но0 вършат работа, при това добре.

Айде няма да изброявам дребни програмчета, но като се има предвид, че освен горните програмки, софтуерът който използвам се свежда до Firefox, Pidgin, Xmms/WinAmp и iTunes мисля, че не е никак малко...