13 ноември, 2007

Android SDK излезе

Малко превю на SDK-то от Sergey Brin и Steve Horowitz:



Архитектурата ми изглежда обещаваща:
Най-ниско са Linux ядро + драйвери.
Следват различни библиотеки: WebKit - engine-a на Safari. Предполагам е по-оптимизиран от Firefox за мобилни устройства - нали iPhone го ползва.
Още библиотеки - OpenGL (във видеото има впечатляващо 3D, включая quake), libc, SQLite (лека база данни), SSL и други.

Достъпът до библиотеките ще се осъществява през Android Application Framework-a. Който работи върху Android Runtime. Който пък предоставя повечето стандартни (core) Java библиотеки. Виртуалната машина се казва Dalvik и къстъм правена от Google. Всяко приложение е отделен процес и има собствена инстанция на виртуалната машина.

Всички приложения са писани на Java! Дори стандартните такива - СМСи, календар, контакти и тн. Приложенията ще бъдат взаимно свързани. Например лесно ще може да се ползва функционалността и данните (пр адреса на някой контакт) от контакт мениджъра във някое ваше приложение за .. нещо си :)

Относно OpenMoko, като гледам Google са ги изпреварили. С много. Освен че са по напред с разработката на ОС като цяло, имат страшно 3D, имат хардуерна поддръжка от производителите и най-важното (!) - много по-лесно се пишат приложения за Андроид (на Java) отколкото за OpenMoko ( C++ с тяхни си специални библиотеки)

Google обявяви и награден фонд за приложения за Андроид. Изглежда ще положат големи усилия платформата да се наложи.

И този награден фонд...

Тази вечер ще се сваля SDK-то...

Казах ли че наградния фонд е 10 милиона ?!?

Няма коментари: