06 ноември, 2007

Еуфориа

Много и интересни новини, наистина.
Говоря за неща свързани с компютрите разбира се ;)

Кратък списък? Защо не.

  • Android - нещо като сбъдване на детска мечта. Отвореност в мобилните телефони. Google (и още 30на динозаври в бизнеса). Няма нужда от повече коментар :)

  • Asus Eee PC - мини лаптоп на невероятна цена. Нещо като One Laptop Per Child, ама не за 100 долара, ами за малко повече (400$, ще има и доста по-евтини версии). Но пък е пълноценен компютър. Идващ с Линукс! И при това с тегло под 1 кг и държащ почти 4 часа на батерия. Единствената забележка е към хард-диска (4GB), но съм убеден че това бързо ще се оправи.

  • OpenSocial - One API to rule them all... Пак Google, пак алианс - заедно с някои големи играчи в бранша на социалните мрежи. Ще правят единно API за по-лесно писане на приложения към различните мрежи, както и за вързаност м/у мрежите. Примерно правите сайт/приложение, което обединява всичките ви профили от различни социални мрежи на едно място.

  • Споразумение между Red Hat и Sun - Още една крачка към Open Source Java. Споменавал ли съм че пиша на Java :)Коментар.

Интересно какво ще стане с OpenMoko с идването на Android. Целите им съвпадат абсолютно. Но първите нямат Google (барабар с алианса) зад гърба си. Вече почти една година работят. Даже телефона им ще излезе скоро.. ако не изпуснат пак сроковете. Предполагам че ще има съвместимост в някои от приложенията за двете платформи. И двете са Линукс системи, работещи с Java. SDK и документация излизат на 12 ноември. NEO-то (първия телефон работещ с OpenMoko) може би няма да дойде за коледа, но със сигурност ще се появи преди Android. Ще поживеем и ще видим :)

Относно Асус-а - Искам. Го.
На познатите ми нещо не им допада. Не виждам защо. Освен ако не са толкова богати че да си вземат някой ултра малък таблет, който пак няма да е толкова малък.. Или пък UMPC (ultra mobile PC) които пък са прекалено малки - като екран и клавиатура. А и двете струват мноого пари.
Аз мисля че асуса е перфектен за офис работа и интернет. Ако искаш да гледаш филми или да играеш - вземи си голям лаптоп, тип desktop заместител. За всичко останало мисля че това е чудесно решение и на много ниска цена.


UPDATE: Изглежда Android няма да е толкова печен колкото исках. Лицензът ще е една идея по-лош от този на OpenMoko. Цитат:

Actually this whole Open Handset Alliance is a farce. Haven't you read the
FAQ [1]?

Why did you pick the Apache v2 open source license?
Apache is a commercial-friendly open-source license. The Apache license allows manufacturers and mobile operators to innovate using the platform without the requirement to contribute those innovations back to the open-source community. Because these innovations and differentiated
features can be kept proprietary, manufacturers and mobile operators are protected from the "viral infection" problem often associated with other licenses.

This Alliance just shows how they fear that Openmoko might be successful.

Няма коментари: